Niezalogowany
zmień rozmiar:

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 6

Adres: Wodna 11-13
62-800 Kalisz
pokaż na mapie
Dyrektor:
Strona WWW: www.zsgh.kalisz.pl
E-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Telefon: 62/501-60-56

Opis oferty:


Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego" w Kaliszu to szkoła z wieloletnią tradycją, cieszy się popularnością w środowisku lokalnym. Oferta edukacyjna dostosowana jest do zainteresowań uczniów oraz zapotrzebowania na rynku pracy. Atutem "Gastronomika" jest łączenie doświadczenia z nowoczesnością. W placówce znajdują się sale multimedialne, laboratorium chemiczne, pracownie komputerowe, bogato wyposażona biblioteka, siłownia. Szkoła oferuje kształcenie w zawodach : kucharz, cukiernik. Praktyki zawodowe prowadzone są we współpracy z lokalnymi pracodawcami. Proponujemy naukę pod patronatem firmy Colian. Zajęcia praktyczne prowadzone są na  warsztatach szkolnych i w lokalnych zakładach. Młodzież naszej szkoły ma możliwość korzystania z bezprzewodowego internetu, tabletów, tablic interaktywnych oraz z nowoczesnego kompleksu sportowo-rekreacyjnego. Ponadto placówka posiada specjalistyczne pracownie przedmiotowe, warsztaty szkolne, które organizują bankiety na wysokim poziomie oraz  oferują szeroki asortyment potraw na zamówienie. Uczniowie  odnoszą sukcesy w zawodach sportowych, konkursach, przeglądach teatralnych,  olimpiadach przedmiotowych na szczeblu regionalnym i ogólnopolskim. Szkoła jest organizatorem Wielkopolskiego Konkursu "Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołów". Możemy pochwalić się tytułami: „Szkoła Odkrywców Talentów”, „Wiarygodna Szkoła”, Szkoła dobrego wychowania”, Szkoła promująca zdrowie", Szkoła w chmurze", Szkoła z klasą", Szkoła bez przemocy", Szkoła młodych patriotów". Realizujemy innowacje pedagogiczne, międzynarodowe projekty profilaktyczne „Szkoła przyjazna diabetykom”, projekty unijne „Erasmus+”, projekty edukacyjne. Angażujemy się w działalność  charytatywną, uwrażliwiającą młodzież na potrzeby drugiego człowieka. Co roku nasi uczniowie są wolontariuszami WOŚP. Tradycją szkoły są  imprezy: Światowy Dzień Żywności, Walentynki z Profilaktyką, Światowy  Dzień Zdrowia, Sportu i Turystyki, wywiadówki integracyjne, wyjazdy do  kina, teatru, opery wspólnie z rodzicami, absolwentami, pracodawcami. Kadrę pedagogiczną tworzą nauczyciele o wysokich kompetencjach zawodowych, wielu z nich posiada tytuł egzaminatora OKE. Uczniowie mają możliwość  uczestniczenia w różnorodnych  zajęciach pozalekcyjnych,  zdobywają dodatkowe kwalifikacje, kończąc m.in.kurs baristyczny, kurs  barmański, kurs kelnerski. Absolwent kończąc szkołę będzie mógł uzyskać kwalifikacje zawodowe, zdać egzamin zawodowy, kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia lub podjąć pracę.


Zawód: KUCHARZ

Wybierając ten zawód:

  • poznasz zasady sporządzania potraw, planowania jadłospisów;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie czynności związanych z ekspedycją posiłków oraz przechowywaniem żywności;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. 

  Zawód: CUKIERNIK

Wybierając ten zawód:

  • rozpoznasz surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do
    produkcji wyrobów cukierniczych;
  • ocenisz jakość surowców cukierniczych;
  • będziesz obsługiwał sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach oraz urządzenia magazynowe;
  • poznasz procedury zapewnienia jakości zdrowotnej żywności;
  • zaplanujesz operacje technologiczne związane z produkcją ciasta;
  • poznasz zasady projektowania wyrobów cukierniczych;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie czynności związanych z produkcją wyrobów cukierniczych;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu cukierniczego;
  • będziesz monitorował krytyczne punkty kontroli z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych wyrobów.
 

Dostępne miejsca:

Nazwa Opis Liczba wolnych miejsc
C - CUKIERNIK

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
28
KU - KUCHARZ

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
28

Przykładowe zdjęcia:

Mapa

Rekrutacja ID: 161; Wersja: 24.104.20240724.1457 Harmonogram ID: 921;