Niezalogowany
zmień rozmiar:

TECHNIKUM NR 6

Adres: Wodna 11-13
62-800 Kalisz
pokaż na mapie
Dyrektor:
Strona WWW: www.zsgh.kalisz.pl
E-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Telefon: 62/501-60-56

Opis oferty:


Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego" w Kaliszu to szkoła z wieloletnią tradycją, cieszy się popularnością w środowisku lokalnym. Oferta edukacyjna dostosowana jest do zainteresowań uczniów oraz zapotrzebowania na rynku pracy. Atutem "Gastronomika" jest łączenie doświadczenia z nowoczesnością. W placówce znajdują się sale multimedialne, laboratorium chemiczne, pracownie komputerowe, bogato wyposażona biblioteka, siłownia. Szkoła oferuje kształcenie w zawodach : technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji turystyki, technik ochrony środowiska. Praktyki zawodowe prowadzone są we współpracy z lokalnymi pracodawcami. Młodzież naszej szkoły ma możliwość korzystania z bezprzewodowego internetu, tabletów, tablic interaktywnych oraz z nowoczesnego kompleksu sportowo-rekreacyjnego. Ponadto placówka posiada specjalistyczne pracownie przedmiotowe, warsztaty szkolne, które organizują bankiety na wysokim poziomie oraz oferują szeroki asortyment potraw na zamówienie. Uczniowie  odnoszą sukcesy w zawodach sportowych, konkursach, przeglądach teatralnych, olimpiadach przedmiotowych na szczeblu regionalnym i ogólnopolskim. Szkoła jest organizatorem Wielkopolskiego Konkursu "Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołów". Możemy pochwalić się tytułami: „Szkoła Odkrywców Talentów”, „Wiarygodna Szkoła”, Szkoła dobrego wychowania”, Szkoła promująca zdrowie", Szkoła w chmurze", Szkoła z klasą", Szkoła bez przemocy", Szkoła młodych patriotów". Realizujemy innowacje pedagogiczne, międzynarodowe projekty profilaktyczne „Szkoła przyjazna diabetykom”, projekty unijne  „Erasmus+”, projekty edukacyjne. Angażujemy się w działalność charytatywną, uwrażliwiającą młodzież na potrzeby drugiego człowieka.  Co roku nasi uczniowie są wolontariuszami WOŚP. Tradycją szkoły są imprezy: Światowy Dzień Żywności, Walentynki z Profilaktyką, Światowy Dzień Zdrowia, Sportu i Turystyki, wywiadówki integracyjne, wyjazdy do kina, teatru, opery wspólnie z rodzicami, absolwentami, pracodawcami. Kadrę pedagogiczną tworzą nauczyciele o wysokich kompetencjach zawodowych, wielu z nich posiada tytuł egzaminatora OKE. Uczniowie mają możliwość  uczestniczenia w różnorodnych  zajęciach pozalekcyjnych, zdobywają dodatkowe kwalifikacje, kończąc m.in.kurs baristyczny, kurs barmański, kurs kelnerski. Młodzież w ramach nawiązanej współpracy ma możliwość wyjazdu zagranicznego na staż zawodowy. Współpracujemy z wieloma uczelniami wyższymi: Uniwersytetem im. A. Mickiewicza w Poznaniu,  Akademią Kaliską im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego, Wyższą Szkołą Bankową w Poznaniu, Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu. Najlepsi uczniowie są stypendystami Prezesa Rady Ministrów, Marszałka Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Miasta Kalisza im. Jana Pawła II. Absolwent kończąc szkołę będzie mógł uzyskać kwalifikacje zawodowe, zdać egzamin maturalny, a zdobyta wiedza pozwoli na kontynuację nauki na studiach wyższych lub podjęcie pracy.

Zawód: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Wybierając ten zawód:

  • poznasz zasady organizowania imprez okolicznościowych, planowania jadłospisów, dekorowania stołów;
  • rozróżnisz metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie dietetyki;
  • poznasz  wiedzę niezbędną do zarządzania firmą;
  • wzbogacisz wiedzę w zakresie sporządzania, ekspedycji potraw i napojów, planowania i wykonywania usług gastronomicznych;
  • sklasyfikujesz żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  • dobierzesz warunki do przechowywania i utrwalania żywności;
  • będziesz prawidłowo użytkował sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów.

Zawód: TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

Wybierając ten zawód:

  • poznasz zasady opracowania programów imprez i ofert turystycznych;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie promowania usług turystycznych, kalkulowania kosztów;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • wzbogacisz wiedzę z zakresu geografii turystycznej Polski, Europy i Świata;
  • dobierzesz usługi turystyczne do potrzeb klientów;
  • sporządzisz programy konferencji, kongresów, targów i giełd turystycznych;
  • dokonasz kalkulacji kosztów usług turystycznych;
  • będziesz korzystał ze specjalistycznych programów komputerowych stosowanych do obsługi ruchu turystycznego;
  • zastosujesz metody przewodnictwa turystycznego oraz pilotażu wycieczek;
  • opracujesz dokumentację związaną z zamawianiem oraz realizacją usług i imprez turystycznych.
Zawód: TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA

Wybierając ten zawód:

  • zdobędziesz wiedzę i umiejętności związane z monitorowaniem poziomu zanieczyszczeń powietrza, wody i gleby;
  • nauczysz się sporządzania bilansów zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery, wód oraz gleby;
  • zastosujesz programy do badania stanu środowiska;
  • nabędziesz umiejętności planowania i prowadzenia racjonalnej gospodarki odpadami;
  • opracujesz dokumentację związaną z planowaniem i realizowaniem działań na rzecz ochrony środowiska.


Dostępne miejsca:

Nazwa Opis Liczba wolnych miejsc
TO - TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA rozszerzenia: geografia, język angielski

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
0
TT - TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI rozszerzenia: geografia, język angielski

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
14
TŻ - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH rozszerzenia: geografia, język angielski

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki
14

Przykładowe zdjęcia:

Mapa

Rekrutacja ID: 161; Wersja: 24.104.20240724.1457 Harmonogram ID: 921;