Opis oferty:
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego" w Kaliszu to szkoła z wieloletnią tradycją, cieszy się popularnością w środowisku lokalnym. Oferta edukacyjna dostosowana jest do zainteresowań uczniów oraz zapotrzebowania na rynku pracy. Atutem "Gastronomika" jest łączenie doświadczenia z nowoczesnością. W placówce znajdują się sale multimedialne, laboratorium chemiczne, pracownie komputerowe, bogato wyposażona biblioteka, siłownia. Szkoła oferuje kształcenie w zawodach : technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji turystyki, technik ochrony środowiska. Praktyki zawodowe prowadzone są we współpracy z lokalnymi pracodawcami. Młodzież naszej szkoły ma możliwość korzystania z bezprzewodowego internetu, tabletów, tablic interaktywnych oraz z nowoczesnego kompleksu sportowo-rekreacyjnego. Ponadto placówka posiada specjalistyczne pracownie przedmiotowe, warsztaty szkolne, które organizują bankiety na wysokim poziomie oraz oferują szeroki asortyment potraw na zamówienie. Uczniowie odnoszą sukcesy w zawodach sportowych, konkursach, przeglądach teatralnych, olimpiadach przedmiotowych na szczeblu regionalnym i ogólnopolskim. Szkoła jest organizatorem Wielkopolskiego Konkursu "Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołów". Możemy pochwalić się tytułami: „Szkoła Odkrywców Talentów”, „Wiarygodna Szkoła”, „Szkoła dobrego wychowania”, „Szkoła promująca zdrowie", „Szkoła w chmurze", „Szkoła z klasą", „Szkoła bez przemocy", „Szkoła młodych patriotów". Realizujemy innowacje pedagogiczne, międzynarodowe projekty profilaktyczne „Szkoła przyjazna diabetykom”, projekty unijne „Erasmus+”, projekty edukacyjne. Angażujemy się w działalność charytatywną, uwrażliwiającą młodzież na potrzeby drugiego człowieka. Co roku nasi uczniowie są wolontariuszami WOŚP. Tradycją szkoły są imprezy: Światowy Dzień Żywności, Walentynki z Profilaktyką, Światowy Dzień Zdrowia, Sportu i Turystyki, wywiadówki integracyjne, wyjazdy do kina, teatru, opery wspólnie z rodzicami, absolwentami, pracodawcami. Kadrę pedagogiczną tworzą nauczyciele o wysokich kompetencjach zawodowych, wielu z nich posiada tytuł egzaminatora OKE. Uczniowie mają możliwość uczestniczenia w różnorodnych zajęciach pozalekcyjnych, zdobywają dodatkowe kwalifikacje, kończąc m.in.kurs baristyczny, kurs barmański, kurs kelnerski. Młodzież w ramach nawiązanej współpracy ma możliwość wyjazdu zagranicznego na staż zawodowy. Współpracujemy z wieloma uczelniami wyższymi: Uniwersytetem im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Akademią Kaliską im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego, Wyższą Szkołą Bankową w Poznaniu, Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu. Najlepsi uczniowie są stypendystami Prezesa Rady Ministrów, Marszałka Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Miasta Kalisza im. Jana Pawła II. Absolwent kończąc szkołę będzie mógł uzyskać kwalifikacje zawodowe, zdać egzamin maturalny, a zdobyta wiedza pozwoli na kontynuację nauki na studiach wyższych lub podjęcie pracy.
Zawód: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Wybierając ten zawód:
- poznasz zasady organizowania imprez okolicznościowych, planowania jadłospisów, dekorowania stołów;
- rozróżnisz metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
- zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie dietetyki;
- poznasz wiedzę niezbędną do zarządzania firmą;
- wzbogacisz wiedzę w zakresie sporządzania, ekspedycji potraw i napojów, planowania i wykonywania usług gastronomicznych;
- sklasyfikujesz żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
- dobierzesz warunki do przechowywania i utrwalania żywności;
- będziesz prawidłowo użytkował sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów.
Zawód: TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
Wybierając ten zawód:
- poznasz zasady opracowania programów imprez i ofert turystycznych;
- zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie promowania usług turystycznych, kalkulowania kosztów;
- zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
- wzbogacisz wiedzę z zakresu geografii turystycznej Polski, Europy i Świata;
- dobierzesz usługi turystyczne do potrzeb klientów;
- sporządzisz programy konferencji, kongresów, targów i giełd turystycznych;
- dokonasz kalkulacji kosztów usług turystycznych;
- będziesz korzystał ze specjalistycznych programów komputerowych stosowanych do obsługi ruchu turystycznego;
- zastosujesz metody przewodnictwa turystycznego oraz pilotażu wycieczek;
- opracujesz dokumentację związaną z zamawianiem oraz realizacją usług i imprez turystycznych.
Zawód: TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA
Wybierając ten zawód:
- zdobędziesz wiedzę i umiejętności związane z monitorowaniem poziomu zanieczyszczeń powietrza, wody i gleby;
- nauczysz się sporządzania bilansów zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery, wód oraz gleby;
- zastosujesz programy do badania stanu środowiska;
- nabędziesz umiejętności planowania i prowadzenia racjonalnej gospodarki odpadami;
- opracujesz dokumentację związaną z planowaniem i realizowaniem działań na rzecz ochrony środowiska.
Dostępne miejsca:
Nazwa |
Opis |
Liczba wolnych miejsc |
TO - TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA |
rozszerzenia: geografia, język angielski
Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka, Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki |
0 |
TT - TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI |
rozszerzenia: geografia, język angielski
Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka, Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki |
14 |
TŻ - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH |
rozszerzenia: geografia, język angielski
Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka, Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język niemiecki |
14 |
Przykładowe zdjęcia:
Mapa